Zanechte nám kontakt

a domluvíme online rozhovor

Děkujeme, brzy se vám ozveme!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.

Proč se hodí průvodce zvenku

Zpět na přehled

Ale s dobrým průvodcem to bude efektivnější, můžete jít víc do hloubky a vyhnete se slepým uličkám.

Jako člověk, který si prošel jak rolí provázeného klienta, tak konzultanta, nabízím tuto empiricky ověřenou zkušenost:

  • Průvodce pomůže mít jasný výhled a plán, což změnám paradoxně dodá určitou stabilitu. Chystáte se firmu měnit a to vyvolává nejistotu! Někteří lídři se do změn firmy dokonce pouští v době, kdy sami prochází svojí osobní transformací. V takové situaci je k užitku, když někdo zvenku řekne “moment, pojďme zpomalit” a pomůže zařídit, aby to nebyl chaos, tým se orientoval a měl důvěru v proces.
  • Člověk zvenku rozstřelí vaši bublinu. Žijeme v bublině a na řadu věcí nemáme vlastní objektivní náhled. Průvodce zvenku může říct věci, které byste si zevnitř neuvědomili („provozní slepota“) nebo by je od vás tým nebral (heslo „těžké být doma prorokem“ platí).
  • Pomůže někdo, kdo drží bezpečné prostředí Spoustu věcí si budete potřebovat vyříkat mezi sebou. Pokud ještě nemáte všichni vybudované dobré komunikační návyky, velmi prospěje mít neutrálního facilitátora zvenku. Vytvoří bezpečné pole pro otevřené diskuze, zklidní vášně, ale zároveň vás nenechá uhnout a uzavřít pseudodohody, které problémy jen odsunou nebo vytěsní.
  • Externí konzultant má know-how. Oboru se věnuje naplno, narozdíl od vás. Sleduje novinky, studuje zdroje, prošel řadu firem, které řeší podobné věci. Takže má know-how, které zefektivní váš rozvojový proces. Klasické koučovací postupy, kdy kouč “neradí” a nechává vás na věci přicházet sami, fungují v koučovacím settingu, ale pro transformaci firmy za provozu nejsou dogma. V řadě témat byste nejspíš vynalézali kolo nebo padali do pastí, které už někdo odhalil.
  • Konzultant dodá podporu, když nemůžete. Lídři bývají často na věci sami, den má jen 24 hodin, úkolů je mnoho, energie málo. Je dobré se mít o koho opřít.

Pokud na cestě změn nechcete být sami a dává vám smysl využít podporu zvenku, ozvěte se, můžeme si spolu dát kafe a popovídat. Ať se daří!

Občas, maximálně jednou měsíčně, vám pošleme newsletter, který obsahuje tipy, zkušenosti nebo odkazy, které nám připadají inspirující. Můžete se kdykoli odhlásit. A vaši adresu nikomu jinému nedáme.

Děkujeme, zkontrolujte vaši poštu!
Bohužel došlo k chybě, zkuste to prosím později.
Zpět na přehled
12.8.2020
,
Ondra @ Tealmakers